MultiCulti

MultiCulti, een module over vluchtelingen. Een actueel onderwerp wat vaak in het nieuws is. Verschillende vluchtelingen deelden hun verhaal met ons, waaronder ook onze congierge Amir en Ali van vluchtelingenwerk. Ik vond het erg indrukwekkend om te horen hoe hun leven zo op zijn kop was gezet en vooral ook hoe ze daar mee omgingen. Ondanks alles probeerden ze overal het beste van het maken en waren ze vrolijk en energiek. Er kwamen ook twee vrouwen uit Oekraine. Zij vertelden ook hun verhaal. Zij waren juist heel strijdvaardig en hadden een eigen stichting opgericht waarmee ze hulp boden aan de mensen die nog in Oekraine zijn. We gingen ook nog langs bij het AZC in Wageningen. Ik vond dit wel bijzonder om te zien maar ik was al eerder in een AZC geweest en het voelde een beetje als aapjes kijken. Toen we hier aankwamen kregen we eerst een rondleiding over het terrein. Echt alles was er!! Scholen, een sportschool, een dokter en nog veel meer. Alleen een winkel ontbrak volgens mij. Hierna hebben we ook nog met vluchtelingen gepraat. Ze wonen in kleine ruimtes en het is er vaak een vreselijke zooi maar ze zijn zo blij!! Ik vind dat echt heel mooi om te zien. Vervolgens maakten we een enquéte die we afnamen bij verschillende mensen in winkelcentrum de Ellekoot en online hebben gedeeld met onze familie en vrienden. Wat vinden mensen vaak van vluchtelingen en wat weten ze er eigenlijk van? Wat zijn de verschillen tussen verschillende leeftijdsgroepen? Vinden mannen vaak iets anders dan vrouwen? Heeft het opleidingsniveau nog invloed? Alle resultaten hebben we geanalyseerd en hier een verslag bij gemaakt. Hieronder kunt u het verslag lezen!!

Elke week hadden wij ook een aantal uur om creatief met dit onderwerp bezig te zijn. We moesten een kunstwerk maken over vluchtelingen. Dit mocht alles zijn, een gedicht, een schilderij of een collage, we hadden volledige vrijheid hierin. Ik had niet echt inspriratie. Ik had al wel vrij snel besloten dat ik een schilderij wilde maken, maar wat daar dan op moest komen… Toen ik langzaamaan iedereens kunstwerk steeds verder zag vorderen viel me iets op. Ik dacht de hele tijd in de negatieve richting, oorlog, geweld, lange wachttijden, haat, discriminatie. Ik besloot dat ik iets hoopvols wou overbrengen. Ik wilde afbeelden dat God boven deze wereld vol ellende staat. Ook al lijkt alles wat hier gebeurt veel groter. Dit heb ik gedaan door een galaxy lucht te maken, die representeert het heelal. Hierin heb ik engelenvleugels gemaakt, die representeren God. En daaronder de wereld met land en zee. Over die wereld heb ik een reis getekend, lang verschillende gebeurtenissen. Leuke en vervelende. Daartussen zit ook vervolging, oorlog en rampen. Redenen om te vluchten. Maar God staat er boven en zal er altijd boven blijven staan!! Hieronder kan je mijn schilderij bekijken. Ik had tijd tekort dus het is niet helemaal netjes en af maar de betekenis is er wel in te zien denk ik.

Er was een ding waar we naar toe werkten. De nieuwjaarsborrel op donderdagavond 11 januari. Hier gingen we namelijk een presentatie houden over PGP-MC en onze kunstwerken veilen. Als voorbereiding op deze avond kregen we elke week een uurtje les in communicatie en presenteren. Hier leerden we hoe je de aandacht trekt en ook houdt, hoe je zelfverzekend overkomt, hoe een goede powerpoint-presentatie in elkaar zit en hoe je kan verkomen dat je gaat wiebelen en ondertussen toch gebaren blijven maken. Dit was erg leerzaam en dit is ook nog nuttig in de toekomst. De opbrengst van de veiling tijdends de nieuwjaarsborrel ging naar het goede doel: Expeditie Slowakije. Dit is een project op onze school waarbij een aantal leerlingen naar Slowakije gaan om daar